čtvrtek 3. července 2008

Batman: Gotham Knight - 80%

Batman dnes podruhé a zřejmě na delší dobu naposled. Tentokrát přichází na přetřes animovaný prolog k Temnému Rytíři s názvem Batman: Gotham Knight. Film (??) jako takový se skládá z celkem šesti na sebe více, méně nenavazujících povídek, a i když jeho účelem není přímo stmelení návaznosti obou Nolanových spektáklů (Rytíř by měl podle jeho slov začínat na konci jeho předchůdce), funguje přesto spolehlivě.

Skladba jednotlivých příběhů je poměrně jasně daná a často se opakuje tj. po desetiminutové expozici přiletí netopýr a někoho zabije/zachraní, ve dvou případech stihne dokonce obě věci najednou. Od tohoto poměrně klasického vystavění příběhu se lehce odlišují hned dvě části.

Ta první, s názvem Have I Got A Story For You jemným stylem decentně propojuje tři příběhy o Batmanově konání, aby nakonec velmi zajímavým způsobem celý příběh dotáhla do působivého konce. Naopak část, nesoucí jméno Working Through Pain se s odlišným vyprávěcím stylem popasovala poměrně nešikovně, tudíž se ze všech příběhů jeví jako nejslabší a vyznívá do ztracena.

Na animovaném Batmanovi zaujme také fakt, že se každé části chopil (podobně jako u Paříži, miluji tě) jiný režisér. Je tak zajímavé sledovat, jak si samotnou postavu Bruce Waynea/Batmana ten, který tvůrce představuje. Zatímco v epizodě Field Test je hlavní hrdina vykreslen jako nevyzpytatelný mladík, v poslední, a nejlepší části se naopak jeví jako vyzrálý čtyřicátník ošlehaný zkušenostmi.

To, že je Batman: Gotham Knight celý zrealizován v japonském manga stylu můžeme sice brát jako malé pomrknutí na diváky ze země vycházejícího slunce, a jejich vyšší návštěvnost Temného Rytíře, ovšem co se samotného zpracování týče, dokáže animovaný Batman zapůsobit téměř na každého. I přes jistou stereotypnost a nevyrovnanost jednotlivých částí tak slouží jako velmi dobré zahřívací kolo před novým netopýřím celovečerákem.

Žádné komentáře: