středa 28. ledna 2009

Bolt - pes pro každý případ - 60%

Uběhlo pár týdnů a máme tu další animák. Tentokrát se dala čekat slušná práce, neboť právě Bolt patří do trojice vyvolených (vedle Kung Fu Pandy a žvatlajícího robota, kdo asi vyhraje?), která se uchází o Oscara v kategorii nejlepšího animáku. Příběh pojdenává o psíkovi, jenž je hvězdou populárního hollwoodského seriálu, kde s pomocí nadpřirozených schopností likviduje jednoho záporáka za druhým. Jakmile se ale dostane do reálného světa (kamsi do New Yorku), čeká ho na každém kroku nepříjemná pravda.

Tentokrát to vezmu hodně stručně. Bolt vás hned od začátku vrhne rychle do celého dění takovým způsobem, že se ani nestačíte vzpamatovat. Úvodní honička to totiž bere pěkně od podlahy a sype jednu cool scénu za druhou. To se dá ostatně říci o všech akčních sekvencích, které přináší spoustu, na animák působivých, nápadů. Jedním z nich je také hudba Johna Powella, jenž se oprostil od bourneovské škatulky (kterou tak úspěšně vykradl i v nedávném Hortonovi) a servíruje velmi zajímavé variace. Je navíc vidět, že spřahnutí s Pixarem (produkoval tvůrce Aut nebo Toy Story) se Disneymu zatraceně vyplatilo, technická stránka je totiž parádní.

Tady klady končí a přichází stinné stránky. Tou největší je asi úplná absence humoru, který bývá u animáků jedním ze stěženích prvků. U Bolta jsem se, co si pamatuju, asi jen dvakrát mírně uchechtl, což je ale na 90 minut dlouhý film zatraceně málo. Od nějaké pětačtyřicáté minuty se navíc dostavila neúprosná nuda, to když jse zjistil, že z původně originálního nápadu se vyklubal jeden z nejklišovitějších příběhů posledních let. A nezachrání to ani morče v plastové kouli, které je zatraceně nevyužité a sype ze sebe neskutečně infantilní hlášky.

Jestli Bolta doporučit? Kvůli technické stránce a výborným akčním scénám ano, pokud ale od něj čekáte něco víc než jen těžce průměrnou animovanou jednohubku, která se z hlavy hodinu po projekci absolutně vykouří, budete na výsost zklamáni. Stejně jako já. Ty nadšené reakce kolem mě totiž značně navnadily, teď je nechápu.

Žádné komentáře: