čtvrtek 9. října 2008

Righteous Kill - 40%

Most people respect the badge, everybody respects the gun.

Robert De Niro a Al Pacino se společně objevili již ve dvou filmech. V druhém Kmotrovi se sice na plátně vůbec nesetkali, bohatě si to však vynahradili v Nelítostném souboji. Sledovat tyto dvě herecké extratřídy tváří v tvář a v tak božsky zrežírovaném filmu byl pro mě opravdový požitek. Teď se na nás spolu valí do třetice, tentokrát na stejné straně a nutno podotknout, že jednoznačně nejhůř.

Už když se objevily první zprávy, že se tato slavná dvojka dá opět dohromady, většina z nás si vzpomněla právě na dva předchozí brilantní kousky. Člověk si řekl, že ten film uhrají, scenárista Spojence se postará o propracovanou zápletku a John Avnet už to snad nějak urežíruje. Pozornější však ví, že tento člověk již dokázal zabít podobně slibný thriller (shodou okolností také s Al Pacinem) 88 minut a v Righteous Kill ve své "formě" pokračuje.

Vinu však na tom nenese pouze on, hlavu na špalek by zasloužil i zmíněný scenárista. Righteous Kill je totiž neskutečně špatně a povrchně napsaný film, který dělá z diváka totálního blbce. De Niro hodinu kecá o tom, jak během své policejní směny zabíjí a vykonané vraždy následně vyšetřuje a vy si říkáte, jestli to je jako všechno. Není, film se totiž dobelhá až k závěrečnému twistu, který je tak pitomý, až to bere dech. Můžete si tedy vybrat, buď film bez pointy nebo s pitomým zvratem.

Avnet k tomu režíruje jako na pohřbu, tudíž vás Righteous Kill dokáže naprosto s přehledem uspat. Já k tomu neměl daleko. Alespoň jsem zíval na celé kolo. A během toho jsem vzpomínal zhruba na tucet filmů, ve kterých umožnil scénář De Nirovi s Pacinem, vyšvihnout se k hereckému nebi a mne naprosto ohromit. V Righteous Kill tomu tak (jak již z předešlého textu vyplívá) není. Jak někdo trefně poznamenal na ČSFD, oba hrají na životní jistoty, a i když žádný z nich není takový antiherec jako 50 Cent (ten by mimochodem zasloužil pár facek), na jejich kalibr to není žádná sláva.

Až budu na konci roku přemýšlet nad nejzbytečnějším filmem uplynulých 12 měsíců, adeptů bude bezesporu mnoho, ovšem Righteous Kill bude figurovat zatraceně vysoko. Vidět ty dva staříky vedle sebe je sice fajn, ovšem ne v takovém filmu. Alespoň to má jen 90 minut a slečna právnička/feťačka je k sežrání.

P.S. Uvědomuju si, že recenze nemá až takovou výpovědní hodnotu jako některé předchozí texty, na druhou stranu je to lepší, než říci: "Je to shit, nekoukejte na to". To jen tak pro ujasnění:).

Žádné komentáře: