pondělí 16. února 2009

Paní Jakubisková je zřejmě z Marsu

Nebo z Jupitera? Teď vám vážně nevím a hned na začátek ujišťuji, že nenarážím na její vzhled. Mířím tentokrát do vod tištěných, konrétně pak do letošního šestého čísla Reflexu (provařený Rath na obálce), kde se vyhlašovala filmová Osobnost XX (tj. nejvýznamější za posledních 20 let).
Anketu, ve které se časopis dotazoval snad všech, kdo v českém filmu něco znamená, vyhrál s drtivým náskokem Jan Svěrák. Jaké to překvapení. Většina dotázaných jej také, spolu s Petrem Zelenkou, Helenou Třeštíkovou a jinými, dosazovala na svá první místa.

Jedinou výjimkou byla paní Jakubisková, o které si již delší dobu myslím své, cituji:
F.A. Brabec přinesl nový rozměr do české kinematografie jako režisér i jako kameraman filmů Kytice a Máj. Zfilmováním poezie vnesl do české kinematografie nejen nový pohled, ale také vysokou návštěvností dokázal, že výtvarnou obrazovou estetikou a uměleckým filmovým jazykem osloví běžného diváka. Juraj Jakubisko - jediný režisér, který nezaspal ve dvacátém století. Komunikuje s moderní technologií, neustupuje svým uměleckým představám a filosofickým názorům. Jan Svěrák za filmy Kolja, Tmavomodrý svět, Jízda, Vratné lahve.

Ehm, tu Kytici bych ještě bral (i když mi s odstupem času připomíná spíše samoúčelnou onanii), ale Máj? Tím novým rozměrem je zřejmě snaha zabírat půlku stopáže prsa hlavní hrdinky, angažování totálních neherců, a to všechno zabalené do totálního kýče? Zřejmě ano. Ještě že Jakubisková nezmínila hrůzné Bolero, to už by se asi vážně šel oběsit.

Paní producentka samozřejmě nemohla vynechat ani svého manžela, vždyť kdo jiný jí pomohl zviditelnit se v posledních letech a kdo jiný natočil tzv. nejhustší českou šukačku (fakt asi nezaspal:-). O utrpení jménem Bathory a s ní spojenou moderní technologií (aneb odporná televizní kamera nadevše) raději nemluvím. Co takhle se podívat na Tobruk nebo Venkovského učitele? Ale vlastně ne, tam nejsou kozy a sex. Svěrák byl na konci zmíněný asi jen z nouze.

Na závěr důkaz, co za tím tvrzením asi stojí... čtvrtá fotka odspodu:-) Ma(á?)j se asi rádi, kluci.

Žádné komentáře: